Je eigen compost maken
Compost in je tuin aanbrengen is zeer belangrijk voor de natuurlijke processen in de bodem van je tuin. Het zorgt voor een goede structuur, veel bodemleven en het houd het vocht vast in de bovenste lagen van de grond. Je kan organische compost kopen bij het tuincentrum maar je kan het ook zelf maken. Hierbij zorg je voor een mooie kringloop in je tuin, namelijk van je eigen afval uit de tuin en keuken maak je grondstof die weer in de tuin kan worden gebruikt. Als je een grote tuin hebt kan je compost maken in bakken, minimaal twee maar het liefst drie zodat je het materiaal kan omgooien van de ene bak naar de andere bak. Hierbij help je het composteer proces. Als je een kleinere tuin hebt kan je een compostvat gebruiken, en zelfs op een balkon kan je een wormenbak neerzetten die je keukenafval composteren. Ik ga compost maken met een compostvat die ik kan hergebruiken van iemand anders, het begin is dus al duurzaam 😏
Het compostvat heeft een bodemplaat met gaten waardoor kleine beestjes en wormen naar binnen kunnen kruipen en overtollig vocht kan weglopen. Allerlei organismen zetten jou afval om in bruikbare grondstof die onze grond in de tuin zal verbeteren., hoe mooi is dat. Je zet het vat het beste op een harde ondergrond zodat als het vat vol en zwaar is niet wegzakt in de grond. De beste plek is een plaatsje achter in de tuin waar niet de hele dag vol de zon opstaat. Als het vat op de bodemplaat is neergezet schuif je het controleluik ervoor, dit zit onderin het vat en zo kan je kijken of er al compost is gevormd en je kan het eruit weg scheppen.
Wat gaat erin en wat niet.
Een compostvat werkt anders dan de GFT bak van de gemeente, dit word dusdanig verhit dat alles composteert. Bij een vat moet je rekening houden met minder warmteontwikkeling en een beperkte ruimte. Er zijn twee belangrijke onderdelen die in het vat gaan, bruingoed en groengoed! Bruingoed is alles wat dor en droog is zoals takjes en droge bladeren, het ziet er meestal ook bruin uit. Groengoed is alles wat nog veel vocht bevat zoals grasmaaisel, snoeimateriaal en keukenafval ( Koffiedik met bruine filter,theebladeren,groente en fruit )Als je deze twee combineert krijg je nooit teveel vocht in het vat waardoor het gaat rotten ipv composteren. Gekookte etensresten, brood, kattenbakvulling, koffiepads, theezakjes gebleekt en gelijmd mogen er niet in. Op de volgende link kan je nog meer informatie vinden van wat er in het vat mag. https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tuinieren/tuinonderhoud/zelf-composteren/
Je begint met een laag van 10 cm bruingoed, klein gemaakte takjes en droge bladeren, daarop kan je groen en bruin stapelen. Het is belangrijk om het compostvat elke week te beluchten, dit doe je door een beluchtingsstok in het vat te steken en rond te draaien. Hierdoor komt er zuurstof bij het proces waardoor bacteriën en schimmels hun werk kunnen doen. Zonder zuurstof komt er ook broeikasgas vrij en dat past niet in onze natuurlijke levensstijl 😊 en het ruikt ook vies.
Het materiaal zal steeds inzakken en daardoor kan er best veel in het vat, na ongeveer een half jaar kan je gaan oogsten en omgooien. Dit doe je door het hele vat te verwijderen ( het materiaal blijft rechtop staan) en voorzichtig schep je de bovenlaag met onverteerde plantenresten eraf, leg dit opzij. De onderkant is gecomposteerd, schep het in een bak of kruiwagen zodat het kan drogen. Maak de onderplaat schoon en zet het vat weer in elkaar. Begin met een nieuwe laag bruingoed zoals dorre takjes en bladeren, daarop schep je de nog ongecomposteerde plantenresten terug in het vat. Nu kan je weer opnieuw beginnen met het proces. Op deze manier kan je twee en soms drie keer per jaar oogsten.
Belangrijk om te onthouden
- wissel af tussen droog en vochtig materiaal ( bruin-en groengoed)
- belucht elke week met een speciale beluchtingsstok voor voldoende zuurstof
- als het te droog is, besproei dan met water
- het vat mag niet gaan stinken, dat is een teken van rottingsprocessen zonder voldoende zuurstof
- kijk onderin via het luik of er al compost word gevormd
In dit filmpje zie je wat je in het compostvat kan doen.
Hopelijk ga je na deze informatie ook aan de slag met je eigen compost maken. Het verbetert je tuin en je gebruikt je eigen afval, een win win situatie lijkt mij!
Veel compost en tuinplezier 😊
Reacties
Een reactie posten